2020. március 04. 13:02 - BalBel

A haszonlesés netovábbja: az infláció-lufi

Mi is az az infláció és mekkora is valójában? Mennyit számít az a hétköznapi emberek életében, hogy mit mondanak a statisztikák? Mit érez meg abból egy becsületesen dolgozó kisember, egy háztartásbeli vagy egy kisnyugdíjas, hogy magasabb az infláció, pénzromlás tapasztalható nemcsak Magyarországon, hanem a világ számos területén?
coins-1015125_1280.jpg
Mennyire érdekel bennünket a nagy magyaros magyarázkodás, ha azt látjuk, hogy nincs otthon elég kenyér? Hogy a gyümölcsről már ne is beszéljünk!
Az infláció állítólag a gazdaság motorja és bizonyos mértékig valóban hasznos is lehet. A pénzromlás miatt megemelkedett árak segítik, hogy több pénz mozogjon. Persze, akkor, ha valóban meg tudjuk fizetni a drágább élelmiszert, ruhaneműt vagy tartós fogyasztási cikket. Egy ideális világban ugyanis az infláció nemcsak az alapvető élelmiszerek drágulását, hanem a bérek emelkedését is magával hozná. De hol? A közszférában, oktatásban, egészségügyben biztosan nem. Ahogyan a multicégeknél sem, hiszen ők éppen költségcsökkentési céllal települtek ki ide.
Lehet, hogy dübörög a gazdaság és az is biztos, hogy a pénzromlás, áremelkedés vagy drágulás jó valakinek:
  • Biztosan jó azoknak a jól menő kereskedőknek, vállalkozóknak, akik ezt a növekedést a bevételeiken is érvényesíteni tudják.
  • Jó annak, aki drágábban adhatja a kenyeret, a zöldséget és a gyümölcsöt, többet kérhet a termékeiért és a szolgáltatásaiért.
  • Jó még persze annak, aki mindezt meg tudja fizetni, és egy legyintéssel vagy vállrándítással tudja nyugtázni, tudomásul venni az emelkedést.
  • A társadalmi ranglétra magas fokán lévőknek, a magas társadalmi státuszú, jómódú „polgároknak”.
  • Azoknak, akik sohasem szorultak rá arra, hogy az árakat figyeljék.
  • Azoknak, akik „mindenben meglátják a lehetőséget”, „merik megkérni az árukat”.
  • Azaz azoknak, akik közel ülnek a tűzhöz, jó helyen, jó időben, jó csillagállással.
Haszonlesők vagy rátermett üzletemberek? Döntse el mindenki maga!
Nekik tehát jó. De kinek nem jó? Nos, őszintén. Ki az közülünk, egyszeri földi halandók között, aki nem figyeli az árakat a boltban?Akinek mindegy, hogy 230, 250, 320, 450 vagy 650 a banán kilója? Ki nem gondolkozik azon, hogy mit vigyen a farsangra vagy a gyümölcsnapra?
Ki az, aki nem áll le inkább forró olajszagban úsztatni az egész lakást, hogy fánkot vagy palacsintát süssön, mert sírva menekül a több száz forintos darabártól?
A
szomszéd, a tanítónéni, a buszos bácsi, a könyvtáros, a boltos, a takarító vagy a konyhás néni biztosan. Lehet, hogy nem olvas cikkeket az inflációról, de látja, tapasztalja és beszéli, hogy minden drágább.Nem kicsit, nagyon. Azt beszélik, hogy nem pár százalékkal emelkedtek a dolgok, hanem sok minden akár a kétszeresére is. Így valószínűleg idén nem vesz senki banánt a gyümölcsnapra a gyereknek

És akkor még nekik is viszonylag jó, hiszen, csak annyi a témájuk, amiről egy szakállas vicc is szól. Amikor azt kérdi a gazdag a szegénytől, hogy miért görbe a banán, a szegény csak visszakérdezni tud: miért, görbe?Azoknak, akik eddig is a nyomor szélén éltek, a mindennapi kenyerükért küzdöttek, azok nem a banánon és a gyümölcsnapon fognak aggódni.Igazából nincsenek is sokan, csak szinte mindenki.
Azok, akik nem találnak albérletet, mert két teljes, átlagon felüli fizetés kell hozzá, hova mennek? Már, ha a munkájuk még megmarad. Mert az autógyár, a ruhagyár, a call-center vagy bármilyen multi nem fog bért emelni. Helyette inkább áthelyezi magát Indiába.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://balrael.blog.hu/api/trackback/id/tr8115503232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása