2019. december 22. 15:02 - BalBel

A szeretet ünnepén senki sem marad magára

Tartós élelmiszereket – többek között szaloncukrot, kávét, rizst, húskonzervet – tartalmaz a 2100 karácsonyi ajándékcsomag, amelyet a szegedi önkormányzat készít azoknak, akik mástól talán egyáltalán nem kapnának meglepetést. Az idén is érkeznek ajándékcsomagok Szeged testvérvárosából, Toledóból.

Tartós élelmiszereket – többek között szaloncukrot, kávét, rizst, húskonzervet – tartalmaz a 2100 karácsonyi ajándékcsomag, amelyet a szegedi önkormányzat készít azoknak, akik mástól talán egyáltalán nem kapnának meglepetést. Az idén is érkeznek ajándékcsomagok Szeged testvérvárosából, Toledóból.

– Tizennégy különféle élelmiszert tartalmaz az az ajándékcsomag, amelyet az idén készítettünk a rászorulóknak – mondja Novkov Veszelinka, a Szociális, Családvédelmi és Egészségügyi Iroda vezetője. A 2100 meglepetés egyenként háromezer forintba került, a szociális irodának évek óta külön kerete van a karácsonyi csomagok elkészítésére. Az idén is közbeszerzés keretében vásároltunk, így ugyanazért a pénzért valamivel többet sikerült a csomagokba tenni.

Felkutatták a rászorulókat

Hogy kik kaphatnak a város ajándékaiból? Az iroda elsősorban az érdekképviseleti szervezeteken keresztül juttatja el a meglepetést az érintettekhez, de bevonták a három részönkormányzatot, a Humán Szolgáltató Központot, a cigány kisebbségi önkormányzatot, különféle fogyatékosszervezeteket, az idősügyi tanácsot, az ÁGOTA Alapítványt, hogy a meglepetések a legjobb helyre jussanak el. Természetesen a szociális iroda is felkutatta azokat az embereket, akik valóban rászorulnak a segítségre.

A város ajándékán túl a családsegítő szolgálat és a gyermekjóléti központ is rendez gyűjtést az idén, az akcióikkal ők is a legrászorultabbakon igyekeznek segíteni.

– Karácsony előtt megszaporodik az átmeneti segélyt igénylők száma is – mondja az irodavezető. – Ilyen támogatást egy évben legfeljebb háromszor kaphat valaki, sokan az utolsó lehetőséget az ünnepekre tartalékolják. Az adható összeg 2 ezertől 28 ezer forintig terjed, az átlagos segítség 10–12 ezer forint.

Toledóból is érkezik ajándék

Szeged testvérvárosa, Toledo 1992 óta minden decemberben küld ajándékcsomagokat a szegedieknek. Az ottani magyar kisebbség, amely Szeged Bizottság néven hozott létre civilszervezetet, most is gyűjtést rendezett, majd az így befolyt összegből ajándékokat vásároltak a szegedieknek.

– Többek között új ruhákat, játékokat, cukorkát tartalmaznak a csomagok – mondja Papp Tibor külügyi referens. – Korábban névre szólóan készültek el a csomagok Toledóban, az idén viszont 9 hatalmas dobozban érkeztek Budapestre, onnan szállítottuk Szegedre, majd száz névre szóló ajándékot állítottunk össze.

A csomagok egyik fele szegedi családokhoz kerül, elsősorban olyanokhoz, akik rendszeres szociális segélyben részesülnek – így biztosan célba ér a segítség. Ötven csomagot viszont a megyei önkormányzat oszt szét, lakóotthonokban. Szegeden december 22-én a városháza dísztermében adják majd át ünnepélyesen a meglepetéseket a meghívott 12 évesnél fiatalabb gyerekeknek.

A www.szeged.hu cikke 2009. december 27-én.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://balrael.blog.hu/api/trackback/id/tr3815362510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása